Φακοί Επαφής

Πώς θα φορέσετε τούς φακούς σας

Ο φακός έχει καλή και αναποδη ?

 

       

Λάθος καμπυλότητα (πλευρά) τα άκρα γυρίζουν προς τα έξω και κολλάνε στα δάκτυλα

 

Σωστή καμπυλότητα (πλευρά) τα άκρα διπλώνουν και ενώνονται μεταξύ τους απαλά

 

Βεβαιωθείτε ότι ο φακός δεν είναι γυρισμένος ανάποδα.

 

Ένας τρόπος ελέγχου είναι να διπλώσετε το φακό προσεκτικά ανάμεσα στο δείκτη και τον αντίχειρα.

 

Η εικόνα κάτω δείχνει τη σωστή καμπυλότητα. Ο φακός διπλώνει όπως τα άκρα ενός όστρακου, χωρίς καμιά αντίσταση.

 

Η εικόνα πάνω δείχνει τη λάθος καμπυλότητα. Ο φακός προβάλει κάποια αντίσταση όταν τον διπλώνουμε, τα άκρα του γυρίζουν προς τα έξω και κολλάνε στα δάκτυλα.

 

Σε αυτή την περίπτωση, δεν έχετε παρά να πιέσετε ελαφρά με το δάκτυλό σας και ο φακός επανέρχεται στη σωστή καμπυλότητα. Πάντως, μην ανησυχείτε αν βάλετε το φακό ανάποδα. Θα το αισθανθείτε αμέσως, αλλά δεν θα βλάψει το μάτι σας.

 

A. Τεχνική με τα δύο χέρια

 

1.        Τοποθετείστε το φακό στην άκρη του δείκτη οποιουδήποτε χεριού προτιμάτε. Εάν ο φακός είναι πολύ υγρός, θα κολλάει στο δάκτυλό σας. Μεταφέροντάς τον μερικές φορές, από το ένα δάκτυλο στο άλλο θα αφαιρεθεί η επιπλέον υγρασία και η αποκόλληση από το δάκτυλο γίνεται εύκολα.

 

2.        Τοποθετείστε το άλλο σας χέρι μπροστά από το μέτωπό σας με τα δάκτυλα να δείχνουν προς τα κάτω. Χρησιμοποιείστε το μεσαίο δάκτυλο αυτού του χεριού για να σηκώσετε το πάνω βλέφαρο. Θα χρειαστεί να τοποθετήσετε το δάκτυλο κοντά στις βλεφαρίδες για να σιγουρευτείτε ότι δε θα το κλείσετε τη στιγμή που θα τοποθετείτε το φακό.

 

3.        Χρησιμοποιείτε το μεσαίο δάκτυλο του άλλου σας χεριού για να κρατήσετε ανοιχτό το κάτω βλέφαρο.

 

4.        Κοιτάξτε ευθεία απέναντι το μάτι σας στον καθρέπτη και τοποθετείστε απευθείας το φακό στο κέντρο του κερατοειδή, μπροστά από την ίριδα (το χρωματιστό μέρος του ματιού σας). Πριν απελευθερώσετε τα βλέφαρά σας σιγουρευτείτε ότι βλέπετε το φακό να στέκεται στο μάτι σας (μπορεί ακόμα να είναι στο δάκτυλό σας) και μετά αφήνετε τα βλέφαρά σας, όχι και τα δύο μαζί, αλλά ένα-ένα χωριστά.

 

5.        Προσεκτικά ανοιγοκλείστε τα βλέφαρά σας. Εάν ο φακός σας δεν είναι ακριβώς στο κέντρο ή υπάρχουν φυσαλίδες κάτω από αυτόν, τότε κλείστε το μάτι και κάντε προσεκτικά ελαφρό μασάζ στο επάνω βλέφαρο. Ανοίξτε και σιγουρευτείτε ότι ο φακός είναι στη θέση του. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καλή όραση. Εάν ο φακός σας ενοχλεί αφαιρέστε τον, ξεπλύντε τον με στείρο φυσιολογικό ορό και ξανατοποθετείστε τον.

 

             Ανοίγωντας τα βλέφαρα        

            Τοποθετώντας το φακό

 

B. Τεχνική με το ένα χέρι

 

1.        Τοποθετείστε το φακό στην άκρη του δείκτη οποιουδήποτε χεριού προτιμάτε.

 

2.        Με το μεσαίο δάκτυλο του ίδιου χεριού τραβήξτε το κάτω βλέφαρο προς τα κάτω.

 

3.        Κοιτάξτε προς τα επάνω και απαλά βάλετε το φακό στο κάτω άσπρο μέρος                του ματιού σας. Τότε κοιτάξτε προς τα κάτω για να μπει ο  φακός στη θέση του.

 

4.        Βγάζετε τον δείκτη σας και αργά ελευθερώστε το κάτω σας βλέφαρο. 

 

5.        Ανοιγοκλείστε τα μάτια και ο φακός θα επικεντρωθεί.

 

6.        Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία για τον αριστερό φακό.

 

           

 

Παρατηρήσεις

 

Προσπαθήστε να κοιτάζετε συνέχεια τον καθρέφτη.

 

Όταν βάζετε ή βγάζετε τους φακούς σας, ιδιαίτερα το πρώτο καιρό, να υπάρχει πάντα ένα καθαρό ύφασμα από κάτω (π.χ. πετσέτα). Διαφορετικά, αν ο φακός πέσει από το δάκτυλό σας μπορεί εύκολα να χαθεί ή να καταστραφεί.

 

Τοποθετείστε τους φακούς σας στο μάτι με τρόπο, ώστε η επαφή των δύο επιφανειών (ματιού και φακού) να γίνεται σε όλη την έκταση με μιας και όχι υπό γωνία.

 

Προσπαθήστε να ξεπεράσετε τη νευρικότητα και τους συνεχείς βλεφαρισμούς που δημιουργούνται τη στιγμή που το δάκτυλό σας πλησιάζει το μάτι.