Φακοί Επαφής

Μελέτη και Εφαρμογή Φακών Επαφής

Οι φακοί επαφής χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια ανθρώπους λόγω της ευκολίας χρήσης, της άνεσης και της υψηλής ποιότητας της όρασης πού παρέχουν.

 

Οι φακοί επαφής πλεονεκτούν σε σχέση με τη διόρθωση με γυαλιά οράσεως στο εύρος του οπτικού πεδίου, στην ευκρίνεια της όρασης ιδιαίτερα σε περιπτώσεις υψηλής μυωπίας, στην αποφυγή τραυματισμών σε διάφορα ομαδικά sports,  καθώς και στην καθαρότητα της όρασης σε αντίξοες καιρικές συνθήκες π.χ. ιστιοπλοία. Από αισθητικής και κοινωνικής άποψης πλεονεκτούν επίσης, τουλάχιστον στις υψηλές αμετρωπίες και επιτρέπουν στους χρήστες να χρησιμοποιούν κανονικά γυαλιά ηλίου.

 

Οι φακοί επαφής έχουν όμως, το σοβαρό μειονέκτημα της μόλυνσης  του κερατοειδούς (έλκος ή απόστημα κερατοειδούς), που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της όρασης, ταλαιπωρία του χρήστη ακόμη και μεταμόσχευση του κερατοειδούς. Λιγότερο σοβαρά είναι η αίσθηση ξένου σώματος, , οι αλλεργικές αντιδράσεις  και η νεοαγγείωση του κερατοειδούς. Είναι επίσης ενδεχόμενο, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι επιπλοκές αυτές να μην είναι αναστρέψιμες.  Παρόλα αυτά,  η χρήση των φακών επαφής είναι τις περισσότερες φορές εξαιρετικά επιτυχημένη, αρκεί ο χρήστης να μπορεί να εφαρμόζει τους κανόνες των φακών επαφής που θα πρέπει να διδαχθεί από επαγγελματία εφαρμοστή.

 

Η εφαρμογή φακών επαφής γίνεται συνήθως  στα εξής περιστατικά:

Υψηλής μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού

Κερατόκωνου και σχετικών παθήσεων

Μεταμόσχευσης κερατοειδή

Αφακίας

Παθήσεων της οφθαλμικής επιφάνειας  (π.χ. έντονη ξηροφθαλμία)

 

Η εφαρμογή φακών επαφής σε οποιοδήποτε περιστατικό απαιτεί  γνώση, εμπειρία και την  τεχνολογική δυνατότητα.  Ειδικά στον τομέα του κερατόκωνου, η εφαρμογή φακών επαφής γίνεται εξατομικευμένα για κάθε περιστατικό και για κάθε οφθαλμό. Ο κατάλληλος φακός που θα επιλεχθεί για τον κάθε ασθενή, σχεδιάζεται για τον δικό του οφθαλμό προσωπικά, καταλήγοντας στην καλύτερη δυνατή όραση και άνεση.

 

Μερικοί από τους τύπους φακών επαφής που εφαρμόζουμε είναι οι εξής:

Μαλακοί (υδρόφιλοι)

Μαλακοί τορικοί για αστιγματισμό

Μαλακοί ασύμμετρης οπτικής για κερατόκωνο

Ημίσκληροι (σκληροί αεροδιαπερατοί)

Υβριδικοί (ημίσκληρο κέντρο και μαλακή περιφέρεια) μεγάλης και μικρής διαμέτρου

Σκληρικοί (ημίσκληροι μεγάλης διαμέτρου)

 

Όσον αφορά στις παθήσεις τις οφθαλμικής επιφάνειας,  η φαρμακευτική αντιμετώπιση σε συνδυασμό με τη χρήση του κατάλληλου φακού επαφής, είναι ικανή να προσφέρει λύση σε πολλά περιστατικά. Είτε μιλώντας για σοβαρή ξηροφθαλμία είτε για καταστροφή των κυττάρων της οφθαλμικής επιφάνειας, οι φακοί επαφής μπορούν να συμβάλλουν στη θεραπευτική αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων.