Διαθλαστικές Ανωμαλίες

Οι διαθλαστικές ανωμαλίες αποτελούν τη συνηθέστερη αιτία θόλωσης της όρασης.

Οι διαθλαστικές ανωμαλίες είναι η μυωπία, η υπερμετρωπία, ο αστιγματισμός και η πρεσβυωπία.

Οι διαθλαστικές ανωμαλίες δεν είναι ασθένειες, και παρότι δηλ. ο οφθαλμός είναι υγιής, η όραση δεν είναι ευκρινής αλλά θολή.

Αυτό οφείλεται σε κατασκευαστικούς λόγους όπως μεγαλύτερη ή μικρότερη κυρτότητα του κερατοειδούς, διαφορές στο μέγεθος του ματιού κλπ. που κάνουν αδύνατη την εστίαση του φωτός στον αμφιβληστροειδή χωρίς τη κατάλληλη διόρθωση της διαθλαστικής ανωμαλίας.

Η διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών γίνεται με γυαλιά ή φακούς επαφής αλλά και με χειρουργικές τεχνικές.

Διαθλαστική χειρουργική

H Διαθλαστική χειρουργική ασχολείται με τη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών, οι οποιες είναι η μυωπία, η υπερμετρωπία, ο αστιγματισμός και η πρεσβυωπία.

Με τη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών εξαλείφεται ή περιορίζεται η εξάρτηση από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής. Η πλειοψηφία των ασθενών μετά την επέμβαση έχει οπτική οξύτητα τουλάχιστον 7/10 χωρίς γυαλιά.

Η διαθλαστική χειρουργική πραγματοποιείται με laser, είναι γρήγορη και ανώδυνη μέθοδος και δεν απαιτεί νοσηλεία σε κλινική ή νοσοκομείο. Οι ασθενείς επιστρέφουν στην εργασία τους σε δύο έως επτά ημέρες ανάλογα με την μέθοδο που χρησιμοποιείται.

Οι επεμβάσεις με laser διορθώνουν τις διαθλαστικές ανωμαλίες επεμβαίνοντας στην επιφάνεια του κερατοειδή χιτώνα με τέτοιο τρόπο σαν να δημιουργούν ένα μόνιμο φακό επαφής στον επιθυμητό βαθμό. Ο κερατοειδής χιτώνας πρέπει να έχει ορισμένες προϋποθέσεις , που μελετώνται στον προεγχειρητικό έλεγχο.

Οι Φωτοεκτομές επιφανείας (PRK, LASEK, Epi-lasik), χρησιμοποιούνται ευρέως για τη διόρθωση της χαμηλής και μέσης μυωπίας με ή χωρίς αστιγματισμό. Η ακτινοβολία του excimer laser κατευθύνεται προς τον κερατοειδή και διαμορφώνει κατάλληλα την επιφάνειά του αφαιρώντας επιφανειακό ιστό. Η διάρκεια της επέμβασης είναι λίγα δευτερόλεπτα.
Η μέθοδος LASIK (Laser in Situ Keratomileusis) είναι συνδυασμός χειρουργικής τομής και ακτινοβολίας excimer laser.

Ενώ με την PRK αφαιρείται ιστός από την επιφάνεια του κερατοειδούς, με την LASIK ο ιστός αφαιρείται από το ενδιάμεσο στρώμα του κερατοειδούς. Χρησιμοποιείται ένα ειδικό εργαλείο που ονομάζεται μικροκερατόμος για να κόψει και να δημιουργήσει ένα πολύ λεπτό κρημνό στον κερατοειδή. Ο κρημνός που στηρίζεται στη μία του πλευρά, αναστρέφεται εφαρμόζεται το excimer laser για να αφαιρέσει την επιθυμητή ποσότητα ιστού και στη συνέχεια ο κρημνός επανατοποθετείται στην αρχική του θέση. Η μέθοδος χρησιμοποιείται για τη διόρθωση μυωπίας (μέχρι 8 βαθμούς),υπερμετρωπίας (μέχρι 6 βαθμούς) με ή χωρίς αστιγματισμό, καθώς και της πρεσβυωπίας. Έχει λιγότερες ενοχλήσεις και ταχύτερη ανάρρωση από την PRK.

 

Προσφατα, στη διαθλ. Χειρουργική εισηχθει μια νεα και πολλα υποσχομενη τεχνική που ονομάζεται Relex SMILE (Small Incision Lenticule Extraction). Πρόκειται για την πιο σύγχρονη μέθοδο διόρθωσης μυωπίας και αστιγματισμού. Συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της LASIK αλλα χωρις τη δημιουργίας flap και συνεπώς διατηρείται η ανατομική ακεραιότητα του κερατοειδούς. Δεν χρησιμοποιείται το excimer laser αλλά το femtosecond laser, το οποίο χαράζει κάτω από την επιφάνεια του κερατοειδή ένα κατάλληλα σχηματισμένο τμήμα, που αφαιρειται μεσα από ένα πολύ μικρό κανάλι. Ετσι ελαχιστοποιείται η επίδραση της επέμβασης στην εξωτερική επιφάνεια του κερατοειδή, ακόμα λιγότερο από την LASIΚ και δεν υπάρχου ενοχλήσεις τα πρωτα 24ωρα. Η μέθοδος SMILE είναι ιδιαίτερα χρησιμη για τη διορθωση της υψηλης μυωπιας και αστιγματισμού ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΟΡΘΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ PRK και LASIK.

 

Ένθεση  ενδοφακού

Σε περιπτώσεις νεαρών ατόμων με υψηλή μυωπία, ή όταν ο κερατοειδή δεν έχει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για διόρθωση με excimer laser, μπορεί να γίνει ένθεση ενδοφακού πίσω από την κόρη, χωρίς την αφαίρεση του κρυσταλλοειδούς φακού του οφθαλμού (Φακικός ενδοφακός). Η μέθοδος είναι πολύ αποτελεσματική με άριστη όραση και δεν απαιτεί νοσηλεία σε κλινική.

Σε ασθενείς που έχουν περάσει στην ηλικία της πρεσβυωπίας, τότε η πιο αποτελεσματική μέθοδος για διόρθωση μυωπίας ή υπερμετρωπίας ή πρεσβυωπίας με ή χωρίς αστιγματισμό, είναι η Ένθεση ενδοφακού με ταυτόχρονη αφαίρεση του καταρρακτικού (συνήθως) φυσικού φακού.
Ο ενδοφακός υπολογίζεται με ακρίβεια για τον συγκεκριμένο ασθενή κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο, ώστε να διορθώσει την διαθλαστική ανωμαλία.