Οφθαλμιατρείο Μαρία Παπατζανάκη
Στοιχεία Επικοινωνίας
Σφακίων 58
Χανιά | Κρήτη
Τηλ: 28210-53122, 28210-52435, 28210-20190
Κινητό: 6973347813
e-mail: info@ofthalmiatroschania.gr
papamat1@otenet.gr
 

Πρεσβυωπία

Η πρεσβυωπία παρουσιάζεται σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το αν ήδη πάσχουν από άλλες διαθλαστικές ανωμαλίες όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός.

 

Πρεσβυωπία είναι η δυσκολία να βλέπει κανείς καθαρά τα κοντινά αντικείμενα ενώ βλέπει καλά τα μακρινά. Η δυσκολία αυτή είναι εντονότερη στο διάβασμα, ιδιαίτερα όταν υπάρχει χαμηλός φωτισμός. Οφείλεται στην αδυναμία του φακού του οφθαλμού να κάνει προσαρμογή και να εστιάσει κοντά, λόγω ηλικίας. 

 

 

Εμφανίζεται συνήθως μετά το 40ο έτος ηλικίας και αυξάνεται με την ηλικία μέχρι το 60ο περίπου έτος. Σε ανθρώπους με υπερμετρωπία, η πρεσβυωπία μπορεί να εμφανιστεί σε νεαρότερη ηλικία.

Οι μύωπες όταν εμφανίσουν πρεσβυωπία, για να μπορέσουν να διαβάσουν, είναι αναγκασμένοι να βγάζουν τα μυωπικά τους γυαλιά όταν η μυωπία τους είναι μικρή, ή να χρησιμοποιούν γυαλιά με μικρότερο βαθμό μυωπίας, όταν η μυωπία τους είναι μεγάλη.

Η αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας γίνεται συνήθως με τη χρήση γυαλιών, ειδικών φακών επαφής ή με διαθλαστική επέμβαση.

 

Θεραπεύεται μόνιμα η πρεσβυωπία;

 

Το μάτι στη νεαρή ηλικία έχει την ικανότητα να εστιάζει σε αντικείμενα σε οποιαδήποτε απόσταση και αν βρίσκονται, όπως για παράδειγμα κάνει μια αυτόματης εστίασης φωτογραφική μηχανή. Μετά την ηλικία των 40 ετών όμως, η ικανότητα αυτή προοδευτικά ελαττώνεται.

 

Αν και το πρόβλημα της πρεσβυωπίας είναι αντικείμενο εκτενούς μελέτης από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, εντούτοις η παθοφυσιολογία της δεν είναι απόλυτα τεκμηριωμένη. Σίγουρα πρόκειται για εξαιρετικά πολύπλοκο φαινόμενο, στο οποίο συμμετέχουν διάφορες δομές του ματιού αλλά και του εγκεφάλου.

 

Σύμφωνα με τις επικρατούσες θεωρίες, η πρεσβυωπία οφείλεται είτε στην προοδευτική απώλεια της ελαστικότητας του φακού του ματιού ο οποίος χάνει την ικανότητα να αλλάζει καμπυλότητα και να εστιάζει στις κοντινές αποστάσεις, είτε στην προοδευτική γήρανσης του μυός, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία της προσαρμογής του φακού (ακτινωτός μυς). Δηλαδή, η προσαρμογή της όρασής μας στις κοντινές αποστάσεις, είναι μια δυναμική και συνεχώς μεταβαλλόμενη λειτουργία του οφθαλμού, σε αντίθεση με την μυωπία, την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό που είναι καταστάσεις στατικές και οφείλονται στο σχήμα και το μέγεθος του κάθε οφθαλμού.

 

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η μόνιμη θεραπεία της πρεσβυωπίας (χωρίς γυαλιά) δεν είναι τόσο εύκολη και επιτυχής, όσο εκείνη της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού.

 

Εχουν γίνει πολλές προσπάθειες για τη μόνιμη διόρθωση της πρεσβυωπίας χειρουργικά ή με λέιζερ, χωρίς όμως ικανοποιητικά αποτελέσματα διότι μετά από κάποιο διάστημα (2-3χρόνων) ξαναεμφανίζεται η πρεσβυωπία.

 

Σήμερα υπάρχουν καινούριες μέθοδοι με laser  καθώς και χειρουργικές, όπως η ένθεση πολυεστιακών ή προσαρμοστικών ενδοφακών εντός του οφθαλμού ή η ένθεση φακού εντός του κερατοειδή (ενδοκερατικοί φακοί). Είναι πολλά υποσχόμενες μέθοδοι, οι οποίες ήδη εφαρμόζονται και συνεχώς εξελίσσονται.

 

Η τέλεια όμως λύση για μόνιμη διόρθωση  της πρεσβυωπίας  χωρίς γυαλιά, δεν έχει ακόμα βρεθεί.

Μαρία Παπατζανάκη, MD,PhD
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Μέλος: