Οφθαλμιατρείο Μαρία Παπατζανάκη
Στοιχεία Επικοινωνίας
Σφακίων 58
Χανιά | Κρήτη
Τηλ: 28210-53122, 28210-52435, 28210-20190
Κινητό: 6973347813
e-mail: info@ofthalmiatroschania.gr
papamat1@otenet.gr
 

Μυωπία

Μυωπία είναι μια διαθλαστική ανωμαλία του οφθαλμού κατά την οποία οι ακτίνες του φωτός δεν συγκεντρώνονται πάνω στον αμφιβληστροειδή, όπως είναι το φυσιολογικό, αλλά μπροστά από αυτόν.

 

Η μυωπία εκδηλώνεται με θολή και ασαφή μακρινή όραση (δυσκολία στην τηλεόραση, πίνακα κλπ) ενώ η κοντινή όραση (διάβασμα) είναι άριστη. Η μυωπία δεν είναι αρρώστια του οφθαλμού και για αυτό το λόγο η όραση αποκαθίσταται πλήρως με τη κατάλληλη μυωπική διόρθωση (εικόνα 1). 

 

 

Η μυωπία μπορεί να οφείλεται σε αυξημένο προσθιοπίσθιο άξονα του ματιού (αξονική μυωπία) ή σε αυξημένη διαθλαστική δύναμη του ματιού (διαθλαστική μυωπία) ή σε συνδυασμό και των δύο.

 

Διαθλαστική μυωπία εκδηλώνεται, όταν ο κερατοειδής (το πρόσθιο διαφανές τμήμα του ματιού) είναι περισσότερο κυρτός ή σε περιπτώσεις σακχαρώδη διαβήτη και καταρράκτη που αυξάνει τη διαθλαστική δύναμη του κρυσταλλοειδούς φακού.

 

Οι μεγάλες μυωπίες (άνω των 6 βαθμών) είναι συνήθως αξονικές και η εξέλιξη της μυωπίας τις περισσότερες φορές σταματά με την ολοκλήρωση της σωματικής ανάπτυξης. Εμφάνιση ή τυχόν επιδείνωση της ήδη υπάρχουσας μυωπίας σε προχωρημένη ηλικία συνήθως οφείλεται σε σκλήρυνση του πυρήνα του φακού και αρχόμενο καταρράκτη.

 

Η διόρθωση της μυωπίας γίνεται με τη χρήση γυαλιών, φακών επαφής ή, εφόσον έχει σταθεροποιηθεί, με διαθλαστική επέμβαση.

Μαρία Παπατζανάκη, MD,PhD
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Μέλος: