Οφθαλμιατρείο Μαρία Παπατζανάκη
Στοιχεία Επικοινωνίας
Σφακίων 58
Χανιά | Κρήτη
Τηλ: 28210-53122, 28210-52435, 28210-20190
Κινητό: 6973347813
e-mail: info@ofthalmiatroschania.gr
papamat1@otenet.gr
 

Αστιγματισμός

Ο αστιγματισμός είναι η διαθλαστική ανωμαλία η οποία προκαλεί παραμορφώσεις στο σχήμα των αντικειμένων που εστιάζονται στον αμφιβληστροειδή π.χ. η τελεία μπορεί να φαίνεται σαν γραμμή, τα γράμματα και οι αριθμοί φαίνονται ασαφή, με είδωλα ή διπλά ή συγχέονται μεταξύ τους αυτά που μοιάζουν π.χ. το Ο συγχέεται με το Θ, το Ε με το Ξ, το 6 με το 8, το 4 με το 7 κ.λ.π. (εικόνα 3).

 

 

Αυτό οφείλεται συνήθως στην διαφορετική καμπυλότητα του κερατοειδούς, δηλ. του εμπρός μέρους του ματιού, ο οποίος αντί για σχήμα σφαιρικό έχει σχήμα οβάλ (σαν αυγό). Ο αστιγματισμός μπορεί να συνυπάρχει με μυωπία ή υπερμετρωπία.

 

Ο αστιγματισμός παραμένει γενικά σταθερός κατά τη διάρκεια τη ζωής. Οποιαδήποτε σημαντική μεταβολή στον τύπο ή τους βαθμούς μπορεί να υποκρύπτει κάποια άλλη σοβαρότερη νόσο και πρέπει να διερευνάται προσεκτικά.

 

Τα συμπτώματα του αστιγματισμού περιλαμβάνουν θόλωση της όρασης και γρήγορη κόπωση των ματιών σε εργασίες που απαιτούν συγκέντρωση, τόσο μακριά όσο και κοντά, όπως ανάγνωση, οδήγηση, χρήση υπολογιστή κλπ.

 

Σήμερα γίνεται ακριβής μέτρηση και ανάλυση του αστιγματισμού με εξειδικευμένη εξέταση που λέγεται τοπογραφία κερατοειδούς (εικόνα 4).

 

 

 

Η αντιμετώπιση γίνεται με τη χρήση γυαλιών ή ειδικών φακών επαφής, ή με διαθλαστική επέμβαση.

Μαρία Παπατζανάκη, MD,PhD
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Μέλος: